Afta

A vírusos eredet, az immunológiai problémák, melyek a gazdaszervezet gyengülését okozzák, a stresszes életmód, hormonális hatás, vas-, folsav-, B12 vitaminhiány, a szájnyálkahártya sérülései, bizonyos táplálékok mind a kórokok közé sorolhatók.

*

Leggyakrabban a kis nyálmirigyek felett húzódó nyálkahártyán fordulnak elő és a gyógyulási idejük is elhúzódó, akár hónapokig is eltarthat, heget hagyva maguk után. Az afták ezen formája kivizsgálást igényel, mert akár belgyógyászati betegség is állhat mögötte.
Hogyan ismerhető fel és milyen korosztályban fordul elő?
Minden korosztályban találkozhatunk a fájdalmas gyulladást okozó hámhiánnyal. Gyermekkorban gyakran azt veszi észre a szülő, hogy a gyermeke étvágytalan lesz, az ételt és italt egyaránt elutasítja.

A szájüreg megtekintésével általában láthatóvá válik a sárgás-fehér hámhiány és körülötte húzódó vérbő udvar.

Általában kezelés nélkül is néhány nap alatt gyógyuló ártalmatlan elváltozások. Helyi (lokális) terápiaként a gyógyszertárakban és drogériákban kapható fertőtlenítő hatású szájvizek jótékony hatásúak.

Fontos az immunrendszer erősítése a változatos táplálkozással, vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.

Lehetőség szerint nyugodt, minél kevesebb fizikai és pszichés stresszel járó életmód kialakítása.

Forrás:http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/5247/mit-erdemes-tudni-az-aftarol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.