Só fogyasztásrólA só jelentősége az emberi szervezet számára

A só pótolhatatlan része az emberi tápláléknak, de nem csak az ízesítés miatt. A szervezet számára a legfontosabb nátrium-és klórforrás. Fontos a vérkeringés és a folyadékháztartás szabályozásában, befolyásolja a szervezetben zajló diffúziós folyamatokat, serkenti az emésztést, az anyagcserét. Befolyásolja a sejtképződést. Elősegíti a testnedvek egyensúlyának fennmaradását. Nélkülözhetetlen a gyomorsav termelésénél. Szükséges az idegi ingerek továbbításához.

Mivel sót szervezetünk nem állít elő, ezért fokozottan figyelni kell pótlására. A túlzott sófogyasztás azonban éppolyan káros, mint a sószegény étrend. Egy felnőtt szervezet számára kb. 125 g só biztosítja az alapvető életfunkciók működését. Ebből rendszeresen veszítünk az izzadással, sírással, stb. Ezért nagyon fontos a veszteségek pótlására a napi sóbevitel. Az emberi szervezet napi sóigénye 10-15 g.

Az egészséges táplálkozás sófajtái

A jódozott só

A múlt évszázad elején fedezték fel, hogy a jódhiány az emberi szervezetben a pajzsmirigy elégtelen működéséhez vezet. A pajzsmirigy hormonjai viszont nélkülözhetetlenek az emberi szervezet helyes működéséhez. Leginkább a gyermekek fejlődésében játszik a jód nagy szerepet. A megfelelő mennyiségű jód szervezetbe való bejuttatására a legalkalmasabb a só, mivel a napi bevitel a són keresztül jól szabályozható. Az étkezési só kilogrammonként 20-34 mg jódot tartalmaz. Magyarországon különösen fontos a jód pótlása, mivel az ország legnagyobb része jódhiányos. Termékeink hátoldalán lévő térképen feltüntetjük a jódhiányos területeket.
A fluorral dúsított jódozott só

A nyugati országok mintájára hazánkban is egyre népszerűbb a fluorral és jóddal dúsított só. A fluor nélkülözhetetlen a csontok és fogak fejlődésében, ezért főleg a fejlődésben lévő szervezetekben nagyon fontos hiányának megakadályozása. A felnőtt embereknél a csontritkulás ellen nyújthat védelmet. A fluor bevitele sóval oldható meg, a túladagolás veszélye nélkül. A só hozzáadott fluor tartalma 250 mg/kg.

A csökkentett nátrium tartalmú só

Elsősorban a szív és vesebántalmakban, magas vérnyomás és érrendszeri betegségben szenvedő személyek részére készített termék. Sótlan diétákhoz ajánlott termék. Napi ajánlott bevitele 5 gramm. Betegségek megelőzésében is segítséget nyújt.                                                                                                                                                  

 forrás:  http://www.compex-so.hu

“Só fogyasztásról” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Vilcsike!
    Bocs, hogy így ismeretlenül belekotyogok, de a sóval kapcsolatban nem feltétlenül értek egyet veled. Az igaz, hogy a jód nagyon kell, de a sóról már régen mondogatják, hogy kerülni kell. Nekem sajnos pajzsmirigy gondjaim vannak, ezért gyakran kutakodok a neten. Most már egy hónapja szedem a bioaktív kékjódot, és azt hiszem (lekopogom), végre megoldódnak a kellemetlen tüneteim. Én beszéltem is a professzor úrral és azt mondta, hogy a gyerekeknek is nagyon jó lehet a jód. Ideírom a címüket, ha érdekel. Velem nagyon kedvesek voltak. http://www.kekjod.hu
    Én azért olvasgatom a blogodat:) Nagyon érdekes.

  2. köszönöm kedves soraidat…sok sikert,örülök,hogy a gyógyulás utjára léptél végre. megnézem a kékjódot. 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.