Májunk tisztitása

A máj tisztítása különösen fontos azoknak, akiknek a testműködése renyhe, akik rosszul bírják az alkoholt, akik egyes ételeket nem bírnak enni.

Ha azt vesszük észre, hogy ki nem állhatjuk a zsíros sültek látványát vagy szagát, az kétségkívül annak a jele, hogy valami gond van a májunkkal.

Hasonló intő jel, ha a gyümölcsöket, főleg a narancsféléket utáljuk meg hirtelen, mert ez arra utal, hogy a májunk már nem képes feldolgozni a gyümölcsökben található savakat.

Mielőtt hozzákezdenénk a májunk gyógykezeléséhez, nagyon ajánlatos egy kis figyelmet fordítanunk a vastagbelünkre is, mert ha már a májunk nem végzi tökéletesen a méregtelenítést, akkor legalább a vastagbél hajtsa végre tökéletesen ennek a feladatnak a rá jutó részét.A máj csak akkor ad le vészjeleket, amikor a károsodás már előrehaladott állapotba jutott.                                                               

Étkezési tanácsok a máj egészségének megőrzéséhez:

1. az ételekre szezámmagot szórhatunk, mert az nagyon használ a májnak. Fehérjéket (köztük 8 fajta aminosavat), valamint B-vitamint és E-vitamint tartalmaz.
2. a máj pangása ellen jó hatású a kömény, a kurkuma, a gyömbér és a fekete bors. Azok a fűszereknek, amelyek nagyon hevítő hatásúak (mint például a chili), csak súlyosbíthatják a pangást
3. az ómega-3 zsírsavak segítik a máj működését
4. a kamillatea – főleg ha kizárólag a virágjából készül – kiváló a máj tisztítására
5. nagyon jótékonyak az olyan italok, amelyek cékla, sárgarépa, citrom és alma levének keverékéből tevődnek össze. Az ivókúrát legalább két héten át folytassuk, a leghatásosabb tavasszal vagy nyár elején végezni
6. a máj pangása merevséget és rugalmatlanságot idézhet elő a szervezetben, tehát az izmok nyújtása és lazítása jó hatást gyakorol a májra, jót tesz a pangás ellen is.

 forrás:
Csörnyei Ida
természetgyógyász
családfelállító terapeuta
www.fittrend.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.